Op kamers wonen is niet bepaald goedkoop. Elke maand nemen je huur en vaste lasten een hap uit je budget. Een van die vaste lasten is je energierekening. Wanneer je niet oplet, kan het ineens best schrikken zijn wanneer je de rekening gepresenteerd krijgt. Gelukkig kun je met deze handige tips heel wat kosten en energie besparen in je studentenkamer!
In de winter zet je de verwarming het liefst flink hoog, want niemand wil gaan zitten blauwbekken in huis. Maar heb je er weleens aan gedacht de verwarming één graad lager te zetten? In plaats van 22 graden op 21? De kans is groot dat je het verschil niet eens merkt. En een extra vest of trui aandoen is natuurlijk ook niet zo erg. De verwarming aanzetten op je slaapkamer is sowieso niet echt gezond. In de winter kun je het beste het raam even open zetten, want warme lucht warmt sneller op en dan hoeft de verwarming niet zo hard te werken.
Houd de warmte binnen
Warmte die je binnen hebt, wil je natuurlijk binnenhouden. Dit kun je onder andere doen door goede gordijnen aan te schaffen. Het is wel slim om lichte gordijnen te kiezen, want die reflecteren het licht beter en dan hoef je de lampen pas later aan te zetten, want ook weer energie bespaart. Al kun je daar misschien met slapen wel last van hebben. Je kunt er ook voor kiezen om radiatorfolie achter je verwarming te plakken, dan trekt de warmte niet door de muren weer naar buiten.
Wat voor lampen heb je?
Heb je al eens kritisch naar de lampen gekeken? In veel studentenhuizen hangen nog gloeilampen en die vreten gigantisch veel energie. Een gloeilamp zet maar 10 procent van zijn energie om in licht, de rest gaat op aan warmte. En aangezien iedereen weet dat je het van een gloeilamp nu niet bepaald veel warmer krijgt, kun je ze beter vervangen door spaar-, led- of halogeenlampen.
Haal stekkers uit het stopcontact
Tot slot: het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar haal stekkers die je niet gebruikt uit het stopcontact! Want ze verbruiken gewoon stroom. Ook de televisie kost op standby stand gewoon geld, dus uitzetten dat ding. Is ook nog eens een stuk beter voor de brandveiligheid.