Als je ‘op kamers’ gaat wonen, dan verandert er veel in je leven. Niet alleen ga je je ouderlijk huis verlaten, je moet ineens ook voor jezelf zorgen. Misschien begin je wel aan een nieuwe studie in een stad die je niet kent en ga je met mensen in een huis wonen met je wie je een keuken, toilet en/of badkamer moet delen. Super spannend, leuk én leerzaam allemaal. Naast het verhuizen en je meubels een likje verf geven, zijn er nog een aantal zaken die je goed moet regelen, zoals je verzekeringen en daar had je misschien nog niet aan gedacht. Om je een handje te helpen, zetten we hier de belangrijkste verzekeringen voor je op een rijtje.

De inboedelverzekering
Zonder dat je het in de gaten hebt, heb je waarschijnlijk een klein vermogen aan spullen op je kamer. Denk maar eens aan je laptop, je smartphone, je kleding, meubels en niet te vergeten je studieboeken. Gebeurt er iets mee dan kost vervangen een hoop geld. Je verzekert je tegen brand, waterschade of diefstal door een inboedelverzekering af te sluiten. Lees wel altijd eerst de polisvoorwaarden, sommige verzekeraars dekken niet alles. Een smartphone wil nog wel eens problemen geven. Daarnaast eisen sommige verzekeringen dat je je kamer af kunt sluiten met een eigen slot.

De aansprakelijkheidsverzekering
Soms overkomt het je, je rijdt met je fiets tegen iemand aan of je veroorzaakt schade doordat je rode wijn over de laptop van een studiegenoot gooit. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt dan de schade. De premie bedraagt vaak maar en paar euro per maand en je kunt eigenlijk niet zonder.

Verzekeren via je ouders
Je kunt je voor aansprakelijkheid mee laten verzekeren op de polis van je ouders als je op kamers woont. Een voorwaarde is wel dat je studeert en niet getrouwd bent. De leeftijd tot wanneer dit kan, is 27 jaar.

Reis- en annuleringsverzekering
Als je er af en toe even tussenuit wilt, is het handig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Stel dat je een koffer, je zonnebril of een dure camera kwijtraakt dan zijn de kosten voor vervanging gedekt. Een annuleringsverzekering is prettig als je onverhoopt een geplande trip moet cancelen of als je tijdens je vakantie plotseling naar huis moet. Als je studeert en nog geen 27 bent, kun je meeverzekerd worden bij je ouders.

Rechtsbijstandverzekering
Met een rechtsbijstandsverzekering kun je aanspraak maken op juridische bijstand als je bijvoorbeeld een conflict hebt met je huisbaas. Een dergelijke verzekering is geen must, maar wel het overwegen waard.

Zorgverzekering
Vanaf je achttiende ben je verplicht te zorgen voor een eigen zorgverzekering. Veel verzekeraars bieden een speciale studentenverzekering waarbij je korting krijgt op de premie van de basisverzekering. Iedere zorgverzekering kent een verplicht eigen risico, dit is in 2020 € 385,- Naast de basisverzekering kun je overwegen een aanvullende verzekering af te sluiten waaruit kosten, zoals de tandarts worden vergoed. Reken goed uit of dit zinvol is. Vaak betaal je veel meer premie dan datgene wat je uiteindelijk vergoed krijgt.

Zorg voor een potje voor onverwachte uitgaven
Het is heel belangrijk om voor jezelf een klein spaarpotje te creëren, zodat mocht je onverwachte uitgaven hebben, je deze ook kunt betalen. Zet daarom maandelijks een bedrag opzij dat je kunt missen. Je zult jezelf dankbaar zijn.