Ga je komend jaar studeren in Groningen en heb je nog geen woonruimte gevonden? Of studeer je er al, maar ben je je zeurende huisbaas zat? Denk dan eens na over het huren van een studio. Zo woon je volledig zelfstandig in je eigen huis, midden in Groningen! Hieronder vertellen we je wat meer over wat studio’s nou precies zijn, voor wie ze zijn bedoeld en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Ook geven we je tips voor het aankleden van je nieuwe studio.

Wat is een studio?
Een studio is een woning met in principe één kamer. Dat betekent dat jouw keuken, slaapkamer en woonkamer zich allemaal in dezelfde ruimte bevinden. Uiteraard is er wel een apart kamertje voor de badkamer gereserveerd. Dit is de leukste en eenvoudigste manier om helemaal zelfstandig te wonen met een studenteninkomen.

Studio’s voor internationale studenten
Ook als je een internationale student bent, is het huren van een studio een goed idee. Zo heb je lekker je eigen ruimte en zit je meteen midden in de stad waar je studeert, zodat je na je huiswerk meteen de stad in kunt om de cultuur te leren kennen.

Gemeubileerd of niet-gemeubileerd?
Studio’s in Groningen zijn zowel gemeubileerd als niet-gemeubileerd beschikbaar. Ben jij een internationale student, dan geef je misschien de voorkeur aan een gemeubileerde studio. Dat is ook handig als je nog geen eigen meubels hebt en geen geld hebt om ze te kopen. Wil je er echter volledig je eigen plekje van maken, dan raden we aan een gemeubileerde studio te huren.

Wat zijn de voordelen van een studio?
Een studio is de leukste en goedkoopste manier om zelfstandig te wonen. Je hebt alles bij de hand en je maakt zo efficiënt mogelijk gebruik van de ruimte die je hebt. Het is ook veel makkelijker om schoon te houden, dus je bent lekker weinig tijd kwijt aan het huishouden.

Hoe kan je een kleine studio leuk aankleden?
Probeer zo efficiënt mogelijk van je ruimte gebruik te maken. Zorg bijvoorbeeld dat je meubels een dubbele functie geeft. Zo kan je je ‘eetkamer’ makkelijk transformeren naar je ‘studeerkamer’. Gebruik verschillende lampjes en lichtjes om meerdere sferen te creëren in je kamer. Zachte gekleurde lampen voor de slaapkamervibe en een wat harder wit licht voor als je aan het werk bent. Ook met kamerschermen kun je je ruimte leuk dynamisch inrichten.